10
100

Με τις νέες βιοορθοπαιδικές θεραπείες οι ασθενείς γλιτώνουν το χειρουργείο

Εκατοντάδες ασθενείς με κακώσεις, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου που υποφέρουν καθημερινά από πόνους και δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, μπορούν να αποφύγουν πλέον το χειρουργείο και να θεραπεύσουν τα τραυματισμένα μέρη του σώματός τους με τη βοήθεια των νέων βιοορθοπαιδικών θεραπειών.

Οι πρωτοποριακές αυτές θεραπείες βασίζονται μεν στα βλαστοκύτταρα από το ανθρώπινο σώμα των ασθενών, αλλά ακολουθούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και εφαρμόζουν μία νέα διαδικασία επεξεργασίας των βλαστοκυττάρων, διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και η οποία είναι πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες.

«Οι νέες βιοορθοπαιδικές θεραπείες που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν περιέχουν τροποποιητικούς παράγοντες και πλέον γνωρίζουμε με τη βοήθεια των προηγμένων μηχανημάτων τον ακριβή αριθμό των βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιήσουμε για την επούλωση εκφυλισμένων ή τραυματισμένων αρθρώσεων», σημειώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός – βιοορθοπαιδικός Γιώργος Σπαγάκος.

Όπως τονίζει ο κ. Σπαγάκος, οι συγκεκριμένες θεραπείες που εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία σε αναγνωρισμένα νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής και τώρα και στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και ανώδυνα τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, όπως τους δυνατούς και επίμονους πόνους που πολλές φορές τους καθηλώνουν στο κρεβάτι και τους εμποδίζουν να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές κινήσεις.

Οι βιοορθοπαιδικές θεραπείες εφαρμόζονται στους ασθενείς εντός του ιατρείου και μάλιστα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου δεν γίνονται άλλες επεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων, ενώ οι ασθενείς στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν με απόλυτη επιτυχία οι νέες θεραπείες είναι όσοι υποφέρουν από κακώσεις συνδέσμων, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα (στροφικού πετάλου, αχίλλειου τένοντα, επικονδυλίτιδα του αγκώνα), ακόμη και όσοι πάσχουν από διαβητικό πόδι ή έχουν υποστεί εγκαύματα.

Διαδικασία

Η ακριβής διαδικασία που ακολουθείται στις πρωτοποριακές βιοορθοπαιδικές θεραπείες είναι η εξής: ο ιατρός λαμβάνει από την περιοχή του ισχίου ή της κοιλιάς λιπώδεις ιστούς μέσω μιας μίνι-λιποαναρρόφησης. Μόλις ο ιατρός επιλέξει την περιοχή απ’ όπου θα πάρει τα βλαστοκύτταρα, εγχύει στο μέρος εκείνο του σώματος του ασθενούς τοπικό αναισθητικό και έπειτα από λίγο –μετά την πλήρη αναισθητοποίηση της περιοχής- λαμβάνεται περίπου 40-120 cc λίπους, χωρίς να νιώσει κάποια ενόχληση ή πόνο ο ασθενής.

Στη συνέχεια ο λιπώδης ιστός υπόκειται σε μία επεξεργασία προκειμένου τα λιπώδη κύτταρα να διαχωριστούν σε μικρότερα κύτταρα, απαλλαγμένα από αίμα και πιθανές φλεγμονές. Έπειτα γίνεται καταμέτρηση των ζωντανών και ενεργών βλαστοκυττάρων, τα οποία μετά την κατάλληλη επεξεργασία είναι έτοιμα για να γίνει η ένεση στην περιοχή του σώματος που έχει το πρόβλημα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά ή αλλιώς τα «κύτταρα επιδιόρθωσης», όπως ονομάζονται, εγχύονται στις κατεστραμμένες αρθρώσεις και στους μύες ή τένοντες που έχουν υποστεί ζημιά. Με τη χρήση υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση των βλαστικών κυττάρων, στο ακριβές σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα.

Η συλλογή των βλαστοκυττάρων και η επεξεργασία τους δεν είναι χρονοβόρα, καθώς μπορεί να ολοκληρωθεί σε 40 λεπτά, ενώ η όλη διαδικασία της θεραπείας διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Δηλαδή, έπειτα από σχεδόν μία ώρα ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του ιατρείου και να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να «εξαφανίζονται» και τα συμπτώματα που του δυσκολεύουν τη ζωή!

ΠΗΓΗ

https://www.nextdeal.gr/epikairotita/ygeia/103691/me-tis-nees-vioorthopaidikes-therapeies-oi-astheneis-glitonoyn-heiroyrgeio