6
1493

Νέα μέθοδος:Βλαστοκύτταρα στην ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου παρουσιάζεται με δυνατό πόνο στο γόνατο, πρήξιμο αλλά και δυσκολία κατά την κίνηση του γονάτου. Πολύ συχνά οι ασθενείς δεν μπορούν καν να περπατήσουν, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μειώνεται η ποιότητα της καθημερινότητας τους.

Μέχρι σήμερα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η λύση ήταν στο χειρουργείο με μηνισκεκτομή.

Αλλά, πλέον έχει αποδειχθεί ότι στο 90% των περιστατικών αυτών, η μηνισκεκτομή δεν «φτιάχνει» το μηνίσκο, αλλά απλά αφαιρεί τα κομμάτια που έχουν υποστεί ρήξη.

 

Γιατί είναι απαραίτητος ο Μηνίσκος;

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους (τον έσω και τον έξω μηνίσκο) οι οποίοι συμβάλλουν στην απορρόφηση κραδασμών που αναπτύσσονται μεταξύ του μηριαίου και του κνημιαίου οστού, ενώ ισορροπούν και μοιράζουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος στην άρθρωση του γόνατος.

Οπότε όταν αφαιρούμε τον μηνίσκο, έχουμε ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται περισσότεροι κραδασμοί στο χόνδρο και το οστό και να παρουσιάζονται  νέα προβλήματα στους ασθενείς.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα ερευνών σε επεμβάσεις για τη ρήξη μηνίσκου δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα δεν έχουν θετικές συνέπειες στη λειτουργία και σταθερότητα του γονάτου, καθώς επηρρεάζουν αρνητικά την ακεραιότητα του γονάτος. Επίσης υπογραμμίζεται από μελέτες το γεγονός, ότι όταν αφαιρούμε μέρη του μηνίσκου αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έχουν υποβληθεί  σε χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί συνεχίζουν να έχουν πόνο και μετά την εγχείρηση.

 

Θεραπεία με χρήση βλαστοκυττάρων

Η πλέον ασφαλής και καλύτερη λύση για  ασθενείς με ρήξη μηνίσκου είναι η θεραπεία με χρήση βλαστοκυττάρων. Στη  θεραπεία αυτή χρησιμοποιούνται ενήλικα βλαστικά κύτταρα από το σώμα των ιδίων των ασθενών, τα οποία λειτουργούν ως «ανασκευαστικά» κύτταρα για το σώμα και έχουν την ιδιότητα να επουλώνουν τον ιστό, οπότε δε χρειάζεται να αφαιρεθεί χειρουργικά ο μηνίσκος».

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα χαρίζει στους ασθενείς απαλλαγή από τον πόνο ενώ επαναφέρει  πλήρως τη λειτουργικότητα του γόνατος. Πρόκειται για μία νέα αναίμακτη και μη επεμβατική  χειρουργικά μέθοδο για την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου,  η οποία ενισχύει την επούλωση του τραυματισμένου ιστού.

 

Προτερήματα της θεραπείας με βλαστοκύτταρα

Η νέα αυτή μέθοδος θεραπείας  της ρήξης μηνίσκου είναι απολύτως αυτόλογη, δεν έχει καμία επιπλοκή, ούτε πόνο, είναι αναίμακτη και δεν απαιτεί νοσηλεία ενώ ο ασθενής κινητοποιείται και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην υπόκεινται σε  επώδυνη και μακροχρόνια ανάρρωση που συνήθως απαιτείται  έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση, αλλά και στις σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο γόνατο που προκαλούνται από την αφαίρεση τμήματος του μηνίσκου.

Η διαδικασία θεραπείας μηνίσκου πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου, όπου χορηγείται  τοπική αναισθησία και χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα από 40-80cc λίπους τα οποία έχουν ληφθεί  από το λιπώδη ιστό του ασθενούς  στην κοιλιακή χώρα.

Χρησιμοποιώντας προηγμένα πρωτόκολλα, διαχωρίζονται (απομονώνονται) τα αγγειακά κλάσματα κυττάρων (SVF), τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων,  προερχώμενα από τα λιπώδη κύτταρα, στην συνέχεια ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας προηγμένα πρωτόκολλα της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας.

Ακολούθως πραγματοποιείται καταμέτρηση  κατά την οποία διαπιστώνεται η βιωσιμότητα και ο συνολικός αριθμός των βλαστοκυττάρων Η καταμέτρηση σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και το πρωτόκολλο θεραπείας .

Η διαδικασία θεραπείας διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και κατά τη διάρκεια της, τα  απομονωμένα και ενεργοποιημένα πλέον βλαστοκύτταρα μεταφέρονται με έγχυση στην πάσχουσα περιοχή για να ενεργοποιηθεί η ίαση.