12
127

Βλαστοκύτταρα στην Βιοορθοπαιδική και ο ενδεδειγμένος τρόπος ανεύρεσης τους

Πρωτοποριακές θεραπείες με βλαστοκύτταρα από το ανθρώπινο σώμα των ασθενών για την αντιμετώπιση των κακώσεων, της οστεοαρθρίτιδας, της τενοντίτιδας, της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου ακόμη και του διαβητικού ποδιού έχουν στη φαρέτρα τους οι ορθοπαιδικοί. Πρόκειται για τις νέες βιοορθοπαιδικές θεραπείες στις οποίες εφαρμόζονται διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας βλαστοκυττάρων από αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Οι θεραπείες αυτές βασίζονται μεν στα βλαστοκύτταρα, τα βασικά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, αλλά ακολουθείται νέα διαδικασία επεξεργασίας τους, η οποία είναι πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες. Οι νέες θεραπείες δεν περιέχουν τροποποιητικούς παράγοντες και πλέον γνωρίζουμε με τη βοήθεια των προηγμένων μηχανημάτων τον ακριβή αριθμό των βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιήσουμε για την επούλωση εκφυλισμένων ή τραυματισμένων αρθρώσεων.

Οι βιο-ορθοπαιδικές θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν στους ασθενείς εντός των ιατρείων εξειδικευμένων ορθοπαιδικών και μάλιστα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου δεν γίνονται άλλες επεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων.

Οι ασθενείς στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν με απόλυτη επιτυχία οι νέες βιο-ορθοπαιδικές θεραπείες είναι όσοι υποφέρουν από κακώσεις συνδέσμων, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα (στροφικού πετάλου, αχίλλειου τένοντα, επικονδυλίτιδα του αγκώνα), όσοι πάσχουν από διαβητικό πόδι ή έχουν υποστεί εγκαύματα.

Διαδικασία

Να εξηγήσουμε ποια είναι η ακριβής διαδικασία που ακολουθείται στις πρωτοποριακές βιο-ορθοπαιδικές θεραπείες. Ο ιατρός λαμβάνει από την περιοχή του ισχίου ή της κοιλιάς λιπώδεις ιστούς μέσω μιας λιποαναρρόφηση. Μόλις ο ιατρός επιλέξει την περιοχή απ’ όπου θα πάρει τα βλαστοκύτταρα, εγχύει στο μέρος εκείνο του σώματος του ασθενούς τοπικό αναισθητικό και έπειτα από λίγο –μετά την πλήρη αναισθητοποίηση της περιοχής- λαμβάνεται περίπου 40-120 cc λίπους, χωρίς να νιώσει κάποια ενόχληση ή πόνο ο ασθενής.

Στη συνέχεια ο λιπώδης ιστός υπόκειται σε μία επεξεργασία προκειμένου τα λιπώδη κύτταρα να διαχωριστούν σε μικρότερα κύτταρα, απαλλαγμένα από αίμα και πιθανές φλεγμονές. Έπειτα γίνεται καταμέτρηση των ζωντανών και ενεργών βλαστοκυττάρων, τα οποία μετά την κατάλληλη επεξεργασία είναι έτοιμα για να γίνει η ένεση στην περιοχή του σώματος που έχει το πρόβλημα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά ή αλλιώς τα «κύτταρα επιδιόρθωσης» όπως ονομάζονται, εγχύονται στις κατεστραμμένες αρθρώσεις και στους μύες ή τένοντες που έχουν υποστεί ζημιά. Με τη χρήση υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση των βλαστικών κυττάρων, στο ακριβές σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα.

Η συλλογή των βλαστοκυττάρων και η επεξεργασία τους δεν είναι χρονοβόρα, καθώς μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 40 λεπτά, ενώ η όλη διαδικασία της θεραπείας διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Δηλαδή, έπειτα από σχεδόν μία ώρα ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του ιατρείου και να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του.

Βλαστοκύτταρα από το λίπος

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν τραυματισμένα όργανα ή μέρη του σώματος, επιταχύνουν τη διαδικασία αποκατάστασης ιστών ή διεγείρουν την αναγέννηση των ιστών. Μόλις τα βλαστικά κύτταρα εγχυθούν στο τραυματισμένο μέρος του σώματος του ασθενούς, αναγνωρίζουν αμέσως το πρόβλημα και συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του. Με τη διέγερση νέας ροής αίματος στη συγκεκριμένη πληγωμένη περιοχή, αρχίζει να μειώνεται η φλεγμονή, ξεκινάει η διαδικασία της επούλωσης και στη συνέχεια εξαφανίζεται ο πόνος.

Βέβαια πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται για ποιο λόγο λαμβάνονται βλαστοκύτταρα από το λίπος και όχι από το μυελό των οστών. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από τους λιπώδεις ιστούς έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν αλλαγές στο σώμα που προκαλούν πόνο ή δυσλειτουργία και να παρέχουν τη σωστή θεραπεία που απαιτείται.

Ο λιπώδης ιστός είναι η ιδανική πηγή για την εξαγωγή των βλαστοκυττάρων επειδή η συλλογή τους πραγματοποιείται εύκολα μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης και επειδή μπορούμε να βρούμε μεγάλες ποσότητες βλαστοκυττάρων στους περισσότερους ασθενείς. Μάλιστα το λίπος διατηρεί τις ιδιότητες αποκατάστασης που έχει όσο μεγαλώνουν οι ασθενείς σε αντίθεση με άλλους ιστούς, όπως ο μυελός των οστών, που μπορεί να χάνουν τη θεραπευτική τους ικανότητα όσο αυξάνεται η ηλικία.

Εξάλλου μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιπώδης ιστός περιέχει 100 έως 500 φορές περισσότερα αναγεννητικά κύτταρα από έναν ισοδύναμο όγκο μυελού των οστών και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συλλογή βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών είναι μία αρκετά σοβαρή επεμβατική μέθοδος που ενέχει σημαντικούς κινδύνους λοιμώξεων.